Regnbuens læreplan

Pædagogisk grundlag i Regnbuen:

Regnbuen skal for alle børn og forældre været et dejligt sted at være. Jeg lægger stor vægt på, at anerkende hvert enkelt barn, sætte det i fokus, rose, udvikle og guide det, samt gøre hvad jeg kan, for at dagen i min pasningsordning skal føles som et trygt, genkendeligt og rart sted, at være - uden den stress de ofte bliver/kan blive mødt af i deres lille verden.

Jeg kan i form at min lille børnegruppe, "se" det enkelte barn og møde det hvor det "er" og anerkende og respektere barnets behov hver især. En let genkendelig dagligdag i en lille børnegruppe, er meget vigtigt for mig, hvor jeg drager børnene med ind i dagens planer, spørger dem og de er med til, at vælge de "små" ting vi skal foretage os.

Hver morgen modtager jeg det enkelte barn i mit bryggers, ser det - i børnehøjde -, er der søskende med, henvender jeg mig først til "mit" barn, så det er i centrum hos mig, spørger ind til dagen i går/morgenen, oplevelser (jeg evt. kan huske fra forrige dags samtale), fortæller kort dagens planer mm. Og snakker selvfølgelig også med søskendebarnet, som også er med. Men det er vigtigt for mig, at "mit" barn har Regnbuen som "sit", da det større søskendebarn jo har sin egen institution og dér er i centrum.

Samarbejdet med forældrene er meget vigtigt, og vi snakker behov, søvn, trivsel, udvikling, ændringer i familien (fx skilsmisse/dødsfald mm.) så jeg kan tage mine forbehold for det enkelte barn og evt. reaktioner.

Alle nye forældre får en velkomstmappe, som er en god guide til opstart og dagligdagen i Regnbuen med alle de informationer, som er vigtige at vide hos mig.

Jeg afholder flere hyggestunder og større arrangementer for alle forældrene, børn og søskende, da det er vigtigt for mig, at vi kender hinanden lidt under "overfladerne" da jeg mener, at der derigennem ofte kommer det bedste og mere åbne samarbejde ud af det.

Vi har løbende forskellige aktiviteter hele dagen igennem, hvori barnet udvikler sin læring, sociale og personlige kompetencer, sproget, kroppen og ikke mindst fælleskab og omsorgen med og for hinanden.

Jeg har certificeret mig til "Grønne Spirer" i 2018, så vi bruger meget naturen i vores hverdag. Det gør vi i haven, ved spisebordet, i skoven, ved stranden, i barnevognen mm.

I 2019 blev jeg certificeret "Mindful Dagplejer", som er et vildt spændende tiltag og som giver mig selv rigtigt meget ro, forståelse for mange ting, og mine børn elsker det og fordybelsen i det og jeg kan se det gør noget ved dem på en fx hektisk dag.

Alsidig personlig udvikling:

Pædagogiske læringsmål:

Barnet bliver inddraget i at være medbestemmende i hverdagen.

Barnet bliver hjulpet i at håndterer evt. konflikter.

Barnet lærer at lege alene.

Styrke barnets selvværd og selvtillid.

Barnet bliver mødt med forståelse, støtte og fødselsmæssigt anerkendt ved evt. skilsmisse eller dødsfald.

Barnet deltager aldersvarende i samvær og skaber relationer til de andre børn.

Vi bruger sanseglas mm.

Læringsmiljøet:

Alle børn hjælper til (hvis de kan ifh til deres alder) fx når vi skal have tøj på/af og ud/ind. De hjælper hinanden (og også mig) med at finde tøj, sko osv. frem - jeg anerkender og roser (hvor er du go´/Tak for hjælpen) og ofte ser jeg det sker på eget initiativ, jo ældre de bliver. De hjælper også hinanden med at finde legetøj, tallerkner, kopper osv frem.

Ved konflikter hjælper og guider jeg. Jeg observerer først, om de selv kan håndtere det, tier eller roser, hvis situationen er til det, ellers hjælper jeg med at løse konflikten, og guide til en løsning, hvor de næsten selv har løst det.

Så tidligt som muligt, lærer barnet at tage tøj af og på selv, og jeg hjælper selvfølgelig med på sidelinjen, samt roser og guider.

Jeg stiller krav til det enkelte barn om fx at hjælpe mig eller gøre "som jeg beder om". Fx hvis jeg virkelig ikke ønsker et nej, så bliver det en kort besked, spørger jeg har de jo lov til at sige nej.

Mine sansekasse bliver taget frem, når vi skal fordybe os i farver og ro.

Sociale kompetencer

Lære at være sammen i mindre og større børnegrupper.

Være medbestemmende

Venter på det bliver ens egen tur

Være en god ven

Viser omsorg, giver knus og modtager knus.

Jeg er observerende.

Deler drikkedunke/kiks/mm. ud.

Læringsmiljøet:

Vi er nogle gange sammen med en privat kollega, så børnene kommer i en større børnegruppe, samt lære at relatere til en anden voksen end mig.

Børnegrupper. Fx 2 er sammen om en leg, og kan evt. drage 1 mere eller alle med ind i legen.

Der kan fx spørges om skal vi gå til stranden, eller i skoven? Hvilken solhat vælger du i dag? Hvilke tallerkner, kop, mad osv.

Har jeg et "stille barn" hjælper og guider jeg det til at være med, dog med respekt for det ikke vil med det samme.

Lære/guider et barn, med/til at fordybe sig i en leg/bog.

Ved evt. konflikter, kigger jeg med og ser om de selv kan løse konflikten eller skal bruge min hjælp.

Vi står ofte i kø til at få vasket hænder inden og efter maden. Der er også kø, til at få sut og soveugle (jeg driller med, at jeg ikke kan "huske" hvilken en der ejer de forskellige ugler og sutter og det elsker de hver gang og kopierer ofte det i en leg selv)

En god ven: det er man når man fx hjælper med at finde legetøj, henter sko, trøster - når en ven er ked af det og giver en krammer, siger undskyld, hjælper børnene med at løse konflikter, samt at lytte til hinanden ved at give ro, når en fortæller alle noget, og evt. via snak finder på lege/"ballade" sammen. Der er måske en som er lidt "trængt", genert eller tilbageholdende, så får det barn måske lov til, at dele ud eller vælge først. Er der det modsatte, hvor et barn evt. er overset hjemme fx pga. en anden søskende og meget udadreagerende hos mig, så gør jeg det samme. Med stor positiv respons samt smil og barnet føler sig ofte meget set og "vigtig" når vi gør det. Se - nu bliver han/hun glad når du hjælper/gir legetøjet tilbage.

Sprog

Barnet lærer at sætte ord på tanker og følelser

Gentager lyde - og ord senere hen.

Forsøger at skabe glæde og forståelse ved sproget.

Barnet tilegner og udvikler sig sproget igennem hverdagens aktiviteter.

Ordet stop og go.

Tæller og snakke farver når vi går ture.

Vi tæller til 10 ved hvert måltid, venter på jeg eller en anden siger: vær 'sko og spis og de siger tak.

Vi synger tak for madsangen

Læringsmiljøet:

Høre - og fortæller - historier - alt sammen med god øjenkontakt med barnet/børnene. Jeg ændrer ofte min egen mimik og stemme og det elsker børnene.

Rim og remser.

Snakker meget med og til det enkelte barn, når det pusles og synger " en personlig godnat-sang" når de puttes til lur.

Synger mange sange. Både de skrevne og nogle jeg selv finder på. Fx en sang om hvert barn og hvad det skal når det bliver hentet. Alle børnene elsker tak for madsangen og skal kun være her i kort tid, før store smil bryder frem ved genkendelsen af de første ord og melodien.

Jeg er obs på at give barnet tid og rum til at udtrykke sig og få sagt det - som måske er svært - som det har på sindet, imens jeg/vi alle lytter.

Vi har en dialog om, hvad der er sket hjemme eller skal ske når de bliver hentet.  

Krop og bevægelse

Børnene bliver selvhjulpne og oplever glæden ved selv at kunne.

Barnet får gode og sunde madvaner, ved varieret kost og får tilbudt frugt og grønt hver dag.

Vi snakker om tingene, hvis der er episoder hvor noget ikke er rart, fx sand på fingre eller i sko, og hvad der så kan gøres ved det. Vender det til en sjov og positiv ting.

Vi snakker om kroppens dele (arm, ben osv.) imens vi fx tager tøj af og på, hvad er højre og venstre, et dyr sidder på en kropsdel mm.

Vi mærker kroppens muligheder ved fx musikalske sanglege, samt glæden ved at få tempo i kroppen og blive forpustet.

Træner fin- og grovmotorikkerne.

Træner balancecenteret.


Læringsmiljøet:

Vi kravler, hopper, løber, triller, går og hopper ned fra ting.

Laver rytmikbane med hop og kravl.

Jeg bærer så lidt på børnene som muligt, men bruger mine redskaber (skammel, sætter mig ned til dem, på en lille stol, lægger mig på madrassen med dem mm)

Ved ture i skoven, er børnene meget nede og gå og især løbe.

Vi leger med perler - både de store og små, alt efter barnets alder. Limer ting på og sammen.

Balancecenteret bliver stimuleret og trænet ved, at vi gynger, rutsjer, slår koldbøtter, på sansegyngen - der drejer rundt, i hængesofaen mm.

Vi snakker om maden/frugt/grønt imens jeg tilbereder og vi spiser den.

Ved at bruge "bodyscan" og meditation (solhilsen) på det enkelte barn samt i hele gruppen.

Naturen og naturfænomener

Alle mine børn kommer meget ud, så de kan opleve glæden i vores natur.

Vi skal ud i al slags vejr, så børnene kan opleve forskellen.

Vi studerer dyr og snakker/viser respekt for dem.

Vi planter, høster og snakker om tingene i plantekasserne, planterne på markerne mm.

Finder vi døde dyr - fx fugleunger i haven/på vores ture - så snakker vi lidt om det.

Fra jord til bord - plukker æbler og pære og laver most af dem.

Jeg er Grøn Spirer, så vi er ude næsten hver dag ugen igennem, dog altid med focus på hele børnegruppens alder, behov, vejr mm.

Læringsmiljøet:

Vi leger med sand, vand, blade fra buskene og mudder - "maler" på sandkasselåget og fliserne med vand eller kridt. Ser hvordan vandet fordamper i solens stråler og isen med dyr i smelter om sommeren.

Vi undersøger de små dyr i græsset, på stranden og i skoven, samt hjemme i haven. Hvor vi snakker om hvilket dyr det er, evt. hvad det spiser og hvor det bor. (insektglas)

I haven og på vores gåture, lukker vi ofte øjnene og lytter til lydene.

Finder sten alle vegne og snakker om farven, formen og man må tage 1 med hjem hver gang.

Vi snakker farver når vi går ture, fx bilernes farve, husenes farve, tæller skraldespande, fugle osv.

Hopper i vandpytterne, knækker isen på pytterne om vinteren, kaster sten i vandet, kravler på skovens nedfaldne træstammer, tager fx blomster med hjem og snakker om hvad det er og evt. bliver brugt til - raps/olie/mad - korn/brød, boller og kage. Vi høster i plantekasserne, når de forskellige ting er modnet.

Året rundt snakker vi om vejr, vind - og mærker forskellen på årstidernes temperaturen. Is om vinteren, det kolde vand i stranden om foråret, solen der varmer vores kinder (husk solcreme og solhat på ellers gør det ondt) den kolde sne der smelter i en varm hånd.

Vi skal alle vise respekt for naturen, og det gør vi ved fx at samle skrald, når vi går ture, sætter sneglene ind i græsset på vores skovture, flytter forsigtigt mariehønen ind i en busk mm.

Kultureller udtryksformer og værdier

Jeg synliggør højtider, fødselsdag og årstiderne.

Vi laver kreative ting ifbm. højtiderne.

Leger rollelege.

Læringsmiljøet:

Ved at høre eventyr og lege sanglege - det kan fx være Bukkebruse, Babblarna, sangkufferten, hånddukker mm.

Danse til musik, hvor vi laver alle mulige kropslige udfordringer til. Skønt at se et barn, som i starten ikke tør vise sine trin, og som pludselig farer ud på gulvet og laver nogle "moves".

Vi tegner, maler, øver farver (karton/find legetøjet i samme farve)

Ved højtiderne, snakker vi traditioner og hvorfor/hvordan man fx holder jul, Sct. Hans, fødselsdag (helt i børnehøjde)

Børnene klæder sig ud, tager rygsækkene på og "handler" for mig i "Netto", og de får en "huskeseddel" med eller går i børnehaven.

Vi besøger biblioteket og læser bøger, klæd ud tøj mm.

Jeg husker ofte mig selv på, at vi voksne er rollemodeller for de små.

Børn med særlige behov

Nystartet børn i pasningen

Børn med sproglige, motoriske, sociale og emotionelle problemer/vanskeligheder.

Børn fra kriseramte familier.

Børn med allergi og "kræsenhed".

Sensitive børn.

Her giver jeg fx barnet ekstra opmærksomhed og ser barnet i barnets perspektiv, så jeg kan møde det dér og givet et nyopstartet barn rum og tid til at starte på sit nye "arbejde". Ved start med nyt barn er de første par uger mest på det nye barns præmisser.

Jeg iagttager meget nye børn, deres reaktioner, om de er utrygge samt hvordan de andre børn er omkring det nye barn, så oplevelserne for os alle bliver mest positive.

Det nye barn får meget psykisk og fysisk tryghed hos mig, hvis behovet er der.

Der tages meget hensyn til et sensitivt barn - så godt børnegruppen tillader det - og med tiden, tør dette barn ofte overskride egne grænser mere og mere, er min erfaring.

Ved allergi tager jeg selvfølgelig alle de behov der skal være, og ved "kræsenhed" introducerer jeg langsomt nye ting for barnet og ofte med stor succes.

Jeg sørger for at have en åbent og tillidsfuldt forældrekontakt, så vi kan tage evt. ting i opløbet.


Dokumentation

Jeg har en lukket facebookgruppe, hvor jeg hver dag/uge fortæller om dagens oplevelser, så forældrene kan snakke om det derhjemme. Derinde lægger jeg også billeder op, så børnene kan genkende dagens oplevelser og på den måde bedre snakke med.

Samme side bliver også brugt til forskellige arrangementer hos mig.

Jeg har også en åben facebookgruppe, hvor alle kan følge med. Dér laver jeg dog collager, så der bliver brugt så få billeder af børnene som muligt, for at beskytte dem, så godt vi kan - alt med forældrenes tilladelse.

Ved afhentning, snakker vi kort om dagen, så alt er i hukommelsen - både hos børn og forældrene.

Når barnet stopper hos mig, så får de alle en bog, med fotos, beskrivelse mm i, om tiden i Regnbuen. En bog jeg ved er storelsket i flere år efter. Samt en madkasse med foto af dem selv på fra en dag her i Regnbuen og en collage med mange billeder på igennem tiden de kan bruge som dækkeserviet.